Romige aardappel-soep

met knapperige uien

Romige aardappel-soep

Romige aardappelsoep

Rieslingsoep met röstzwiebeln en bieslookolie

Duits comfortfood bij uitstek met in boter (!) gebakken ‘knüsperige zwiebeln’. Maak de uien het liefst op de dag dat je de soep serveert, zo blijven ze knapperig. Deze luxe soep is als een roomvlucht. Lepel ‘m langzaam op en stel je voor dat je in de Orient Express langs eindeloze Duitse bossen raast.

voor 4- 6 personen
45 min bereidingstijd

Ingredienten
2 sjalotten, gesnipperd
2 el boter
3 knoflooktenen, fijngehakt
3 preistronken, gewassen en in ringen
2 laurierblaadjes
2 bleekselderij, gewassen en ontdaan van de draden
400 ml Riesling
1,5 l kippen – of groentebouillon
300 ml room
snuf nootmuskaat
500 gr aardappelschijfjes, in tweeën verdeeld

voor de röstzwiebeln
50 boter
50 ml zonnebloemolie
2 grote uien, gepeld en in dunne ringen
½  tl zout
2-3 el bloem
½ tl karwijzaad

voor de bieslookolie
20 g bieslook
100 ml fruitige, milde olijfolie

Verhit de boter in een ruime pan en fruit hierin de ui aan tot hij zacht en glazig is. Voeg de knoflook toe samen met het laurierblad en de preiringen. Rasp de bleekselderij op een rasp boven de pan. Roer het geheel door elkaar en blus af met de Riesling. Laat even goed doorkoken zodat de alcohol verdampt en voeg dan de bouillon, de room, de nootmuskaat en de helft van de aardappels toe. Laat zo’n 20 minuten koken of totdat de aardappels gaar zijn. Verwijder het laurierblad en staaf de soep. Voeg nu de overige aardappelschijfjes toe en laat koken tot ze zacht zijn.

Verhit de boter en olie in een koekenpan of wok op middelhoog vuur (de boter mag niet te heet worden). Meng de uienringen met het zout, de bloem en het karwijzaad. Bak ze in porties tot goudbruin en knapperig. Haal met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Kijk uit dat de uien niet verbranden. Haal ze tijdig uit het vet, want ze garen nog na.

Hak de bieslook grof (hou een beetje achter voor de garnering) en staaf de rest met de staafmixer en de olie tot een gladde substantie. Zeef door een doek, knijp eventueel uit.

Proef de soep en corrigeer eventueel op smaak. Serveer met de knapperige uien en een zwierige sliert bieslookolie, nog wat bieslook en karwijzaad als garnering.