DE SMAAK VAN ITALIE OVER ITALOPOP

DE SMAAK VAN ITALIE OVER ITALOPOP

11 december 2023

De Smaak van Italie over Italopop:

‘Een Indische die een Italiaans kookboek maakt, daar trekken de meeste mensen een wenkbrauw van op. Niet nodig, Vanja heeft er namelijk al een heel Italiaans leven op zitten. “Ik grap altijd dat ik de re├»ncarnatie ben van een Etruskische prinses, ik voel me zo thuis in het land. Ze begon aan een studie Italiaanse taal- en letterkunde in Leiden en vertrok al snel naar Rome om haar werkwoordvervoegingen ‘al bar’ te oefenen. Ze smulde van het theater rondom eten en voelde zich thuis tussen de voedselfanatici, maar op een gegeven moment begon ze zich ook aan het aanstellerige culinair dogmatisme te ergeren. “De conservatieve Italiaan behandelt zijn keuken als een beschermde diersoort waar je niet aan mag komen. Terwijl die keuken ironisch genoeg juist zo succesvol is geworden dankzij de emigratie van miljoenen Italianen naar Noord- en Zuid-Amerika.”

Ze kreeg behoefte aan nieuwe combinaties en haalde inspiratie uit een nieuwe trend: de neo-trattoria. In deze opnieuw uitgevonden trattoria koken chefs met respect voor traditie en hedendaagse technieken op een nieuwe manier. “Ik ben geen sterrenchef en de Italiaanse keuken is toch vooral een cucina popolare, een volkskeuken. Daarom heb ik me in Italopop op de meer casual trattoria gericht. Met dit boek hoopt ze bij te dragen aan de evolutie van de Italiaanse keuken, zodat deze de hitlijsten ook in de toekomst blijft aanvoeren.’

Het hele interview stond in de editie van november/december 2023.