over mij

Ik ben chef, kookboekenmaker en culinair schrijver.

Kok en schrijver
Na een talenstudie en kwellende kantoorbanen koos ik een masochistisch koksbestaan.  Beulen in verhitte restaurantkeukens en daarnaast schrijven om af te koelen. Inmiddels heb ik de restaurantkeuken verruild voor de thuiskeuken. Daar maak ik kookvideo’s, recepten en kookboeken. Mijn man en prijswinnend culinair fotograaf Remko Kraaijeveld noemt mij een kokende Kurt Cobain. Ga ik grungend door de keuken? Voordat ik koffie op heb sowieso, maar hij bedoelt dat ik ongepolijst ben, experimenteerdrift heb en een sociaal wenselijkheidsfilter mis; ik geef je mijn ongezouten mening. Mijn eten is dan weer verre van ongezouten. Ik hou van uitgesproken smaken en kook met grote gebaren (vuur! zout! vet! smaak! handen vol kruiden en specerijen!) Heilige huisjes en cliché’s kegel ik graag omver. Saté de hele nacht laten marineren? Al lang achterhaald. Italiaanse nonna’s de beste koks? Als je een hopeloze romanticus bent misschien.

Boeken
Mijn liefde voor eten is deels genetisch bepaald door mijn Indische achtergrond. In Italië werd het vuur verder opgepookt. Ik studeerde Italiaanse taal-en letterkunde en woonde in Rome en Florence. Naast vriendjes, studeren, stage lopen en op verwende kutkinderen passen, was ik er vooral met eten bezig.  Tot slot ben ik vanwege voedselallergieën en eczeem ook altijd gefocust op gezond eten.

Deze drie thema’s (indo, italo en gezond) zie je terug in mijn boeken. INDOROCK  won in 2019 het GOUDEN KOOKBOEK, het jaar erop volgde INDOSTOK, over saté. In 2022 kwam mijn gezonde kookboek INSANE uit. Vroeger was mijn gezonde eetgedrag maniakaal streng, waardoor ik als tegenreactie juist weer doorschoot in ongezond eten. Inmiddels is er een balans. Mijn kookboek INSANE komt daaruit voort. Op het moment werk ik aan een Italiaans kookboek, dat komt in 2023 uit. Ik maak mijn boeken met Remko, die al eten fotografeerde toen het nog niet hip was. Alle foto’s op deze site zijn van zijn hand.

Waar en voor wie heb ik zoal gewerkt?
In geboortestad Den Haag heb ik onder andere gekookt bij Basaal en was ik chef bij het Filmhuis, in Amsterdam heb ik gekookt bij Yvette van Boven’s restaurant Aan de Amstel, Cafe Modern en restaurant Max.
Mijn schrijfwerk is verschenen in magazines als Libelle, ELLE Eten, delicious, Tummie Magazine en Vogue Living. Daarnaast ben ik culinair columnist bij Miljuschka. Ik werkte onder andere als receptschrijver en food stylist voor Maaslander, Lassie, Fair Trade Original, de Big Green Egg, Unilever Food Solutions en Crisp. Ook ben ik regelmatig te zien op food nerd kanaal Foodtube en als tv-chef bij de Vlaamse televisiezender Njam tv.

Kookboekenmaker Yvette van Boven:

“Vanja is een artiest in de keuken.”

Foto: Paul Bellaart voor Vogue Living

“Vanja wordt geprezen om haar uitbundige, maakbare en herkenbare kookstijl, waarbij eenvoudige gerechten met slimme foefjes iets echt bijzonders worden.”

Hiske Versprille in De Volkskrant