Geflambeerde ananas

met misokaramel

Geflambeerde ananas

Sluit je barbecue vlammend af en flambeer deze ananastoortsen met rum. Kijk uit voor je wenkbrauwen!

Ingrediënten
voor de miso-karamel

1 limoen
2 el shiro miso (witte miso)
10 el poedersuiker
2-3 el water
1 vanillestokje
2 tl chilivlokken

verder
1 ananas
glaasje rum
1 bakje dikke kokosyoghurt (bijv. Cocos start van Abbot Kinney’s)
40 gr walnoten, grof gehakt

Stook de barbecue op tot 200 graden. Als de kooltjes wit gloeien en niet meer vlammen is de barbecue klaar voor gebruik.

Rasp intussen de schil van de limoen en hou deze apart. Halveer de limoen en knijp het sap uit in een kom. Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg toe aan het limoensap samen met de poedersuiker, het water en de chilivlokken.

Snij de ananas in de lengte doormidden met de kuif er nog aan. Snij de helften weer in lange parten, verwijder de harde kern. Kerf de parten in met een mes en bestrijk met miso-pasta en laat even staan.

Rooster de walnoten in een pannetje (dat kan eventueel op de barbecue). Leg de ananasparten op het rooster van de barbecue en rooster ze zo’n 10 minuten per kant  tot ze mooi gekaramelliseerd zijn. Verwarm de rum in een steelpannetje, steek aan met een lange lucifer, giet over de ananassen en flambeer ze. Doe de resterende miso-pasta bij de geroosterde walnoten en laat licht karamelliseren. Bedruip er de ananas mee en serveer met koude kokosyoghurt en limoenrasp.