Aubergine van de bbq

met gerookte mango

Aubergine van de bbq

Deze auberginesteaks marineren in Koreaanse bbqsaus en andere goodies. Ze worden ultiem smaakvol, rokerig en vlezig op de barbecue.

Deze steaks baden een nacht in een mengsel van Koreaanse barbecuesaus, tamarinde, gember, komijn en knoflook. Die marinade wordt straks een jus die tintelt van specerijen en smaken.

Ingrediënten

3 tenen knoflook
5 cm gember
2 el komijn
2 el tamarinde
6 el Koreaanse bulgogi-saus (toko)
2 el honing
4 aubergines
olijfolie, om te grillen
Maldon zoutflakes, om te bestrooien

verder
paar handjes houtsnippers (bijvoorbeeld mezquite of hickory)
2 mango’s
½ bosje munt, blaadjes geplukt
1 bosje koriander
75 gr taugé of andere sprouts, gewassen
4 el limoensap
2 tl sojasaus
4 tl sesamolie
2 el goede tahin van lichtgeroosterde sesamzaadjes (bijv van Souq of Har Bracha)

Maak eerst de marinade. Rasp de knoflook en de gember boven een kom tot pulp en meng met de komijn, tamarinde, bulgogi-saus en honing. Snij de aubergines in de lengte in 1 cm dikke plakken. Doe ze in een ruime, platte ovenschaal en overgiet met de marinade. Dek af en laat minstens een paar uur (of een hele nacht) marineren.

Week de houtsnippers in water. Stook de barbecue op tot 200 graden. Als de kooltjes rood gloeien en niet meer vlammen is de barbecue klaar voor gebruik.

Maak intussen mango-egeltjes: snij het vruchtvlees over de lengte van beide kanten van de pit. Ga er vlak langs zodat je zoveel mogelijk vlees meeneemt. Snij het vlees van de twee helften kruislings in tot net onder de schil en vouw de schil vervolgens binnenste buiten (kijk een instructiefilmpje op Youtube als je dat makkelijk vindt).

Strooi de geweekte houtsnippers over de kolen, leg het rooster op de barbecue en leg de mango helften erop. Bestrijk de aubergineplakken met olie en leg ze in delen ook op het rooster (bewaar de marinade). Doe het deksel op de barbecue en keer de auberginesteaks na een minuut of 10. Herhaal met de overige aubergineplakken. Leg de gegaarde auberginesteaks in een koekenpan, giet de resterende marinade erbij en laat deze nog even pruttelen en in de steaks trekken op de barbecue.

Snij ondertussen de gerookte mangoblokjes van de schil. Meng met de muntblaadjes, de koriandertakjes en de taugé. Meng het limoensap met de sojasaus en de sesamolie en hussel door de salade. Verdun de tahin met twee tot vier eetlepels water. Hij kan eerst wat stroef worden, gewoon door blijven roeren.

Leg de steaks op een schaal, bestrooi met zoutflakes en leg er een mooie pluk sproutensla op. Drizzle er tahin over.