met killer notensaus
Tofu-omelet met killer notensaus
Deze omelet met tofu (tahu telor in het Indonesisch) is een all time favorite. Vega, gezond en makkelijk. Het geheim voor tofu die wel lekker is? Ik verklap het in de tip onderaan dit recept. Dit is een perfect doordeweeks maal. De vliegensvlugge saus is king, er zit zoveel smaak in. Dat komt onder andere door de ‘petis’, een Indonesische pasta van ingekookte garnalen. Kun je daar niet aankomen? Gebruik dan een eetlepel lichte sojasaus voor wat extra umami. Dit recept verscheen eerder in het magazine van Financieel Dagblad.
Ingrediënten (voor 2 omeletten)
omelet
800 gram stevige tofu
10 eieren
1 bosje selderij, fijngehakt
250 gram witte kool
gebakken sjalotjes
ketjap-notensaus
2 eetl. zonnebloemolie
1 flinke knoflookteen (of 2 kleinere tenen)
2 Thaise bird eye chillies (of 1, als je niet tegen pittig eten kunt)
6 eetl. pindakaas, cashew- of amandelpasta
6 eetl. ketjap manis
1,5 eetl. petis (of laat het weg en vervang voor een scheutje lichte sojasaus en een snuf suiker)*
rasp van 1 bio-limoen + een kneep van het sap
*verkrijgbaar bij Aziatische winkels.
Bereiding
Verwarm de oven voor op de grillstand.
Kluts de eieren in een kom en breng op smaak met een theelepel zout en witte peper. Hak de selderijsteeltjes fijn en voeg toe aan de eieren. Bewaar de blaadjes voor later.
Snij de tofu in blokjes en voeg toe aan het eimengsel.
Giet een ruime scheut olie in twee pannen (ik gebruik een ovenbestendige wok, maar een ruime, ovenbestendige koekenpan kan ook). Verdeel het eiermengsel over de pannen. Bak de tofu-omelet op hoog vuur, maak los aan de onderkant met een spatel zodat hij niet de pan blijft plakken.
Snijd de kool op de mandoline of met een scherp koksmes in dunne reepjes en houd apart.
Zet de omeletten nu zo’n 5 minuten in de oven onder de grill zodat de bovenkant kan garen.
Maak intussen de saus: hak de knoflook fijn en snijd de chilipepertjes in ringen. Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een sauspan en fruit de knoflook aan met de peperringetjes. Haal de pan van het vuur en voeg de pindakaas toe, circa 250 milliliter water, de petis, de ketjap manis en een snuf zout. Rasp de limoen boven de pan en roer alles goed door. Proef en breng verder op smaak met een kneep limoensap.
Meng de witte kool met het resterende limoensap en een snuf zout en masseer door de kool.
Laat de omeletten op grote borden glijden. Giet de saus erover en bestrooi met witte kool en gebakken sjalotjes. Hak de selderij fijn en strooi over het gerecht.
TIP
Mocht je de tofu al eerder gekocht hebben, neem deze dan thuis uit de verpakking en snijd hem in blokjes. Breng water aan de kook en schenk in een koelkastdoos met 2 theelepels zout. Leg hier de tofublokjes in, roer goed door en laat afkoelen. Bewaar afgedekt in de koelkast. Door de tofublokjes in pekelwater te bewaren zijn ze perfect op smaak wanneer je ze gaat gebruiken.