Cacio e pepe

met gekaramelliseerde ui. Mac 'n Cheese, but make it sexy. Uiensoep met kaas, but make it pasta.

Cacio e pepe

Een variant op de Romeinse klassieker waar je van blijft eten.

Dit recept verscheen eerder in het magazine van delicious.

Het zoete van de gekaramelliseerde ui past perfect bij het zoute van de pecorino in ‘cacio e pepe’. Denk uiensoep met kaas, maar dan in pastavorm. Denk Mac ’n Cheese maar dan meer gelaagd. Een perfect gerecht voor een gure koude dag.
Ik neem altijd 1/2 pecorino, 1/2 parmezaan voor meer smaakdiepte.

Bereidingstijd: 1 uur (je kunt de uien ook al eerder karamelliseren, dan is de pasta in circa 15 minuten klaar).

Ingrediënten voor 4 personen

700 gram uien
40 gram boter
1 eetl. olijfolie
100 ml witte wijn
100 gram geraspte pecorino
100 gram geraspte Parmezaan of de goedkopere grana padano
zwarte peper uit de molen
300 gram lange pasta
(bijvoorbeeld spaghetti, ik maakte zelf dikke Toscaanse pici.
Pici koop je bijvoorbeeld hier)

Pel de uien, halveer ze en snij ze in halve ringen. Niet te dik, niet te dun.

Verwarm een ruime koekenpan. Voeg de olijfolie en de boter toe en laat de boter smelten. Voeg de uiringen toe en bak al omscheppend glazig met een flinke snuf zout. Laat nu onder af en toe roeren op laag vuur karamelliseren. Neem hier rustig de tijd voor, het duurt zeker 40 minuten voordat de uien donkerder worden.

Blus, als de uien goed gebruind zijn, af met de wijn en laat de alcohol verdampen. Laat op laag vuur nog wat weer verder smoren en bakken.

Breng een pan met water aan de kook en zout het.

Rooster twee eetlepels peperkorrels in een ruime koekenpan en maal de korrels daarna grof in een vijzel. Doe ze terug in de koekenpan.

Kook intussen de pasta al dente. Voeg de pasta toe aan de pan met peperkorrels en meng alles goed door, voeg nog wat zetmeelrijk kookvocht toe en laat weer deels verdampen.

Neem de pan van het vuur en voeg de geraspte kazen toe. Meng snel zodat de kaas smelt. Voeg nog wat van het pastakookvocht toe (het vocht mag niet meer koken!) en meng tot de kaas is gesmolten en je een lopende saus hebt. Als het geheel te vochtig is, wacht dan een paar minuten, de pasta zuigt het vocht op.

Voeg als de saus naar je zin is de gekaramelliseerde uien toe en meng door de pasta. Serveer direct, la pasta non aspetta, zeker deze niet (hij zuigt alles op)!