Cendol es dawet

pandanfliebers en kokosgalore

Cendol es dawet

Vergeet bubble tea! Als je van hysterische drankjes houdt, is tjendol (cendol es dawet) het antwoord.

Tjendol (of cendol of cendol es dawet) is een feestelijk, mierzoet Indonesisch drankje, geknipt voor de zomer. Cendol (spreek uit als tjendol) verwijst naar de groene pandanfliebertjes die erin zitten. Die zijn eenvoudig te maken met mungbonenmeel en pandanextract. Laat je niet intimideren door de ingrediënten waar je misschien nog niet van gehoord hebt, het is niet ingewikkeld! Je moet natuurlijk wel even naar de toko.  Verder gaat er in cendol Javaanse suikersiroop  en vruchten (mango bijvoorbeeld, of ananas). De kokosmelk laat ik trekken met jasmijnthee voor een bloemige zwier en extra smaakdiepte (ik ga diep jongen, dieeeep!) maar dat hoeft niet perse.

Ingrediënten

75 gram hunkweemeel (mungbonenmeel, toko)
1 theel. pandanpasta (gebruik die van het merk Koepoe)
1 eetl. suiker
1/2 theel. zout
ijswater (kom met veel ijsblokjes) + extra ijsblokjes
300 ml kokosmelk uit pak (die is homogener dan uit blik)
½ theel. zout
1 el jasmijnparels (of een zakje jasmijnthee van de toko)
75 gr Javaanse suiker (toko, die donkerbruine, cilindervormige suiker)
1 limoen
2 cm gember, geraspt
‘fruit’ naar keuze (rijpe jackfruit, mango, ananas en/of lychees)

extra nodig: een schuimspaan met gaatjes

Zet een kom met ijskoud water klaar met veel ijsblokjes erin.

Maak eerst de tjendol, de fliebertjes: meng het mungbonenmeel met het zout en de suiker in een pannetje.

Meng 225 ml water met de pandanpasta en roer goed door elkaar. Schenk bij het meel en zet op laag vuur op. Roer alles goed door elkaar en blijf roeren tot het water geheel is opgenomen en je een dikke, groene massa hebt die heel langzaam van je lepel afglijdt.

Houd de schuimspaan boven de kom met ijswater. Schep het warme meel in delen in de zeef. Druk met een lepel de groene substantie door de gaatjes, zodat er sliertjes ontstaan. Probeer de sliertjes zo lang mogelijk te maken door een grote portie meel in een keer door de schuimspaan te drukken. De sliertjes vallen in het ijskoude water en stollen, waardoor ze hun vorm behouden. Doe de cendol met wat aanhangend ijswater in een koelkastdoos en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Verwarm de kokosmelk met 200 ml water, het zout en de jasmijnparels. Breng tegen de kook aan en zet het vuur dan uit. Laat 10 minuten trekken en giet door een zeef.

Verwarm de Javaanse suiker met 50 ml water, het sap van een limoen en de geraspte gember en roer tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen.

Schenk in vier glazen een beetje siroop (1 à 2 eetlepels), schep er fruit in naar keuze en vervolgens de cendol met wat van het bewaarvocht. Doe er flink wat schaafijs of ijsblokjes bij en leng aan met kokosmelk. Serveer zo met de mooie laagjes en roer voor het opdrinken alles door elkaar. Geef er een lange lepel bij.