Chou farci

met Indisch gehakt

Chou farci

Spectaculair comfort food uit de Indische hoek

Dit recept komt uit mijn boek INDOROCK.

Dacht ik even een geniaal recept bedacht te hebben door Indisch gehaktbrood frikadel pan in een groene kool te stoppen – je weet wel, zoals de Fransen hun chou vullen met farce van gekruid gehakt. Al bladerend in een zeventiger jaren kookboekje van indo-icoon Oma Keasberry echter, stuitte ik op koolrolletjes gevuld met diezelfde frikadel. Een hele kool vullen is natuurlijk spectaculairder, ideaal voor een Indische kerst! Maar als je dat allemaal gedoe vindt, doe je gewoon als Oma Keasberry. Ik serveer er groene sambal bij (zie INDOROCK), met flink veel kaffirlimoen en gember, maar kies vooral je eigen favoriete sambal.

Bereidingstijd: 40 minuten + 1,5 uur in de oven

Ingrediënten

voor de gevulde kool
1 groene savooiekool (niet de groot, circa 1 kg of iets minder)
4 middelgrote kruimige aardappelen (ca. 400 gr), geschild
600 gr half-om-half gehakt
2 middelgrote uien
3 tenen knoflook
2 el milde olijfolie
1 tl terasi
rasp van 1 limoen
2 tl korianderzaad
1 tl komijn
¼ tl vers geraspte nootmuskaat
1 ei
1 tl zout
300 ml bouillon (maakt niet zoveel uit wat voor, mag ook van een ½ bouillonblokje)
2 handjes kokosflakes

Bereiding

Kook de groene kool eerst voor. Zet daarvoor een grote pan met gezouten water op. Zet naast de pan een vergiet klaar op een kom. Prik met een vork diep in de stronk van de kool zodat deze eraan blijft hangen en hou de kool op zijn kop vijf minuten in het kokende water. Trek de kool uit het water (stut de onderkant met een spatel of schuimspaan zodat hij niet van de vork floept) en laat afkoelen in het vergiet.

Kook de aardappelen gaar met een snuf zout en stamp ze fijn. Snipper de ui en de knoflook. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui met de knoflook en de specerijen aan. Neem van het vuur en meng door het gehakt. Voeg de limoenrasp toe, het ei en het zout toe en meng met de aardappelpuree.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg alvast twee stukken keukentouw klaar.  Vul nu de kool: vouw de bladeren open tot je bij de kern bent. Snij de kern eruit zonder de kool kapot te maken. Hak de helft van de kern fijn en meng door het gehakt. Pak een beetje van het gehaktmengsel en maak er een bal van ter grootte van een pingpongbal. Leg in de kool, op de plek waar de kern zat. Sla er een voor een de bladeren omheen, bedek ze aan de buitenkant met gehaktmengsel. Ga zo verder tot de kool weer zijn oorspronkelijke vorm heeft. Bind twee stukken keukentouw kruislings om de kool.

Giet een laagje bouillon in een oventree, leg de kool erin. Gaar het eerste half uur onafgedekt in de oven zodat de buitenste bladeren blakeren, dek de kool vervolgens goed af met aluminiumfolie en gaar nog 45 minuten tot een uur.

Maak intussen de sambal hijo. Een pot kant-en-klare sambal, eventueel gepimpt met versgeraspte gember en een kneepje (kaffir)limoen werkt ook prima.

Verhit een ruime koekenpan en bak de kokosflakes goudbruin. Neem uit de pan en houd apart. Neem de kool uit de oven en laat enigszins afkoelen. Serveer met de kokosflakes en de sambal. Geef er een frisse groene salade bij.

De Oma Keasberry-methode:

Pel de koolbladeren, blancheer ze in gezouten kokend water. Vul de afgekoelde bladeren met gehaktmengsel en rol de koolrolletjes op. Giet een klein laagje bouillon in een oventree en leg hier de rolletjes in. Gaar ze vervolgens 20-30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.