Daging roedjak

stoofvlees met tamarinde en kecap manis

Daging roedjak

Kruidige Indische runderstoof

Daging roedjak (oude spelling) of daging rujak (Indonesische spelling) wordt op verschillende manieren gemaakt. De Indonesische versie heet ‘daging bumbu rujak’ en is veel pittiger dan de Indische – en eigenlijk een compleet ander gerecht. Ik heb de Indische daging roedjak als basis gebruikt. Een lichtpittige, zoete stoof, fris door toevoeging van tamarinde en zoetig door de kecap. Omdat ik minder vlees wil eten, vul ik het aan met bonen, dat doen ze in Indonesië ook. En uiteindelijk gaat het toch vooral om die goddelijke jus.

Bereidingstijd: 30 minuten + 2 uur sudderen

1 grote ui
5 knoflooktenen
4-5 lombokpepers (ik voeg er 3 toe als er kinderen mee-eten)
1 tomaat
1½ theel. trassi
½ theel. zout
1 eetl. neutrale olie
500 gram sukadelappen
4 cm verse laos
4 citroengrasstengels, het witte gedeelte
200 ml kokosmelk
200 ml water
3 eetl. kecap manis
2 eetl. tamarindepasta
2 eetl. Javaanse suiker (of kokosbloesemsuiker of bruine suiker)
1 zakje rode en bruine bonen (225 gram)
4 eetl. petehbonen (optioneel)

Pel de ui en hak grof. Pel de knoflook. Ontdoe de lomboks van de steelaanzet en hak ze grof. Snijd de tomaat in parten. Doe alle ingrediënten in een hoge maatbeker, voeg de trassi en het zout toe en maal met de staafmixer tot een pasta.

Verhit een stoofpan en schenk er 1 eetlepel neutrale olie in. Roerbak de pasta 7 tot 8 minuten tot al het vocht is verdampt.

Snijd intussen het vlees in blokjes van 3 bij 3 centimeter. Voeg toe aan de pan en bak het vlees rondom bruin.

Snijd de laos in plakken en kneus met de stamper van de vijzel zodat de sappen vrijkomen. Stamp op het citroengras met hetzelfde doel. Voeg de laos en het citroengras toe aan de pan en schenk de kokosmelk en het water erop. Voeg de kecap, de tamarindepasta en de Javaanse suiker toe. Laat het geheel met een deksel schuin op de pan 1½ uur sudderen. Verwijder het deksel en laat nog 30 minuten inkoken. Voeg de laatste 10 minuten de bonen en petehbonen toe. Proef en corrigeer eventueel op smaak.

Lekker met jasmijnrijst en frisse bonensalade.

TIP: petehbonen zijn stikgezond volgens Indonesische mensen. Ze geven een heel typische smaak. Ben je het niet gewend, eet de bonen dan niet op, ze geven al veel smaak af aan de saus.