Farinata van kikkererwten

met waterkersalade

Farinata van kikkererwten

Farinata is een geblakerde kikkererwtenpannenkoek met veel olijfolie. De ultieme snack, als in vette bek meets quinoakut.

Farinata is een dunne koek van kikkererwten uit Ligurië die als snack wordt gegeten. In Nice hebben ze iets soortgelijks: socca. En ook in Noord-Afrika hebben ze iets dat erop lijkt. Deze oeroude snack vol plantaardige proteïne kan ook prima als (glutenvrije, douze points!) ondergrond dienen voor een maal. Met geroosterde groenten, gesauteerde knoflookspinazie of deze hier met waterkers, peer en geitenkaas.

Ingrediënten

250 gram kikkererwtenmeel
1 theel. zout
500 ml water
6 eetl. lekkere olijfolie + 2 extra
2 eetl. verse rozemarijnnaaldjes
1 zakje waterkers
2 rijpe peren
kneep citroensap
150 gram zachte geitenkaas
zwarte peper uit de molen

 

Doe het kikkererwtenmeel in een kom. Voeg het zout toe, klop er met een garde 500 ml handwarm water door en roer tot een glad beslag. Roer er 2 eetlepels olijfolie door, dek af met plasticfolie en laat minimaal 2 uur bij kamertemperatuur rusten. Verwijder eventueel  het schuimlaagje dat zich op het kikkererwtenbeslag kan vormen en roer het beslag nogmaals door.

Verwarm de oven voor op 230 graden. Schenk een flinke scheut olijfolie in een grote ijzeren koekenpan, zet in de oven en laat gloeiendheet worden. Haal de pan uit de oven (GEBRUIK OVENWANTEN!), schenk de helft van het beslag erin en bestrooi met rozemarijn. Bak in 20 – 25 minuten gaar. De randjes moeten goudbruin en krokant zijn. Herhaal voor een tweede farinata.

Maak intussen de waterkers aan met de olijfolie. Snijd de peer in partjes en besprenkel met citroensap. Snijd de farinata in punten en beleg met waterkers, peer en geitenkaas. Maal er royaal zwarte peper over.