Gebarbecuede spitskool

met smokey cashewboter en chimichurri

Gebarbecuede spitskool

Door de kool te roosteren krijgt hij een bijna vleesachtige smaak. De rokerige cashewboter met pimentón en de chimichurri geven body en kruidige smaken. Vette, rokerige vegan barbecue!

Ingrediënten

voor de chimichurri
50 ml water
1 el grof zeezout
1 grote teen knoflook
1 rode ui
½ bosje oregano
½ bosje platte peterselie
½ bosje bieslook
½ rode peper, zaadlijst verwijderd
50 ml rode wijnazijn
100 ml milde olijfolie (of half zonnebloem half olijfolie)

verder
2 spitskolen (eventueel ook paarse)
zonnebloemolie, om te grillen
zout

voor de cashewboter
200 gr geroosterde cashewnoten
1 tl zout
2 tl pimentón (gerookte paprikapoeder)

Bereiding

Maak eerst de chimichurri. Verwarm het water in een steelpannetje en laat het zout erin oplossen. Laat afkoelen. Stamp de knoflook in de vijzel tot een papje. Snipper de ui en hak de kruiden en de rode peper fijn.  Voeg alle ingrediënten samen met de azijn en de olie toe aan het gezouten water. Zet koel weg tot gebruik.

Stook de barbecue op. Als de kooltjes rood gloeien en niet meer vlammen is de barbecue klaar voor gebruik. Je kunt de spitskool ook op een grillplaat grillen of in de oven roosteren, reken dan op circa 40 minuten op 200 graden.

Snij de kolen in de lengte in parten en bestrijk de snijkanten met olie en bestrooi met zout. Leg de kolen op de barbecue, sluit eventueel af met een deksel. Rooster de kolen circa 15 minuten per kant, of tot ze mooi geblakerd zijn en de kern zacht is maar nog wel beet heeft.

Hou een handje cashewnoten apart voor de garnering en hak ze grof, draai de rest met een theelepel zout en de pimentón fijn in de keukenmachine. Het geheel zal eerst korrelig worden en een beetje klonteren, duw dan rustig alles terug van de randen en draai net zo lang tot een romige massa ontstaat. Proef en corrigeer eventueel op smaak – cashewnoten zijn vrij zoet en de boter moet een hartig accent krijgen. Serveer de kool met de gehakte cashewnoten, de notenboter en de chimichurri.