Gemberbier

met komkommer en citroenbasilicum

Gemberbier

Frisse zomerdrank met gigageurige Indonesische citroenbasilicum

Fris non-alcoholisch drankje met Indonesische citroenbasilicum kemangi. Kemangi is heel aromatisch en heeft een heel frisse smaak. In Indonesie is het een soort peterselie, ze strooien het overal over. Je krijgt er ook vaak een paar takken van bij een bord ‘lalap’, rauwkost. In Nederland moet je echt zoeken met een vergrootglas naar kemangi. Dus als ik een plantje zie bij mijn toko of supermarkt Amazing Oriental dan moet ik meteen zo’n plantje. Aamazing heeft het niet altijd in huis maar op de dagen dat de verse spullen geleverd worden. Vraag wanneer dat het geval is bij jouw vestiging. Je kunt anders ook Thaise basilicum gebruiken. Niet helemaal hetzelfde, maar ik keur het goed.

Ingrediënten
voor 4 drankjes

2 komkommers
snuf zout
2 cm verse gemberwortel, geschild
2 tl suiker
2 flesjes gemberbier à 375 ml
1 kemangiplantje (toko)
sap van1 limoen
paar mini-komkommers, voor de garnering
zwarte peper (optioneel)
ijsblokjes

Schil de komkommers, staaf ze tot pap met de staafmixer en laat de pulp* uitlekken met een snufje zout in een zeef op een kom. Je houdt ongeveer 300 ml sap over, misschien iets meer, misschien iets minder – hangt van de sappigheid van je komkommers af.

Kneus met de stamper van de vijzel in een hoge maatbeker een stuk of 15 kemangiblaadjes met twee theelepels suiker, zodat de smaken vrijkomen. Rasp de gember op een fijne rasp tot pulp. Voeg toe aan de maatbeker samen met het sap van een limoen, giet het komkommersap erbij en laat even staan zodat de smaken in kunnen trekken.

Vul vier glazen met ijsblokjes en nog wat kemangiblaadjes, leng aan met gemberbier. Rasp met een kaasschaaf of mandoline linten van een paar mini-komkommers en garneer hier de drankjes mee. Geef eventueel nog een draai aan de pepermolen boven de drankjes en serveer.

TIP
Bewaar de pulp in een koelkastdoosje met een scheutje van het op smaak gebrachte komkommersap. Maak er bijvoorbeeld een granité mee voor op oesters.