niet zo zoet en 'superclumpy' door geheim ingrediënt
De meest clumpy granola ever
Het geheim van deze granola? Blender er rijp fruit door, dan plakt de boel goed aan elkaar. Kun je eindelijk die overrijpe, zwartleren bananen in de fruitschaal opmaken!
In tegenstelling tot supermarktgranola is de mijne goedkoop, niet zo zoet én niet gruizig. Hij is zelfs super clumpy (klonterig, maar dat klinkt niet beter) Dat komt onder andere door het fruit en geweekt chiazaad plakt ook als een malle. Als je nog eiwitten hebt liggen omdat je bijvoorbeeld custard of zabaglione had gemaakt, meng die er dan ook door om de boel aan elkaar te laten plakken. Ik serveer ‘m op de foto met zomerfruit en zoete masala, maar doe vooral waar je zin in hebt. Dit recept komt uit mijn gezonde boek INSANE.
Bereidingstijd: 10 minuten + 45 minuten bakken in de oven
1 eetl. chiazaad
250 gram volkorengranenvlokken
80 gram amandelen met vlies
80 gram pompoenpitten
40 gram zonnebloempitten
2 eetl. vijfkruidenpoeder
snuf zout
5 eetl. neutrale olie
3 eetl. maple syrup (of 2 eetl. honing)
3 zeer rijpe bananen, geschild (ander overrijp fruit kan ook)
Doe het chiazaad in een kommetje met 5 eetlepels water en laat 20 minuten weken.
Verhit de oven voor op 165 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Mix in een grote kom de granen, de amandelen, de pompoenpitten, het vijfkruidenpoeder en het zout – het hoeft niet precies deze lijst pitten en zaden te zijn, gebruik vooral wat je in huis hebt.
Blender de neutrale olie met de maple syrup en de bananen glad met een staafmixer. Schenk het mengsel bij de droge ingrediënten samen met het geweekte chiazaad. Meng goed.
Spreid in 1 laag uit over de bakplaat. Zet in het midden van de oven en bak 20 minuten. Breek de granola met een grote lepel in kleinere stukken en draai om. Bak nog 20 tot 25 minuten. Als je korter bakt, behoudt hij iets taais (in positieve zin), langer bakken betekent knapperiger. Ik had na 45 minuten het beste resultaat – hoewel het lastig blijft om een exacte tijd aan te geven, want elke oven is anders.
Laat de granola helemaal afkoelen en bewaar luchtdicht. Lekker met yoghurt en seizoensfruit.