Ingemaakte perziken

met labneh

Ingemaakte perziken

Deze lichtzure ingemaakte perziken zijn de bom. Lekker bij romige hangop, maar ook bij een stuk geroosterde kip of een bol vanilleijs.

Eet deze lichtzure pittige perziken  met geroosterde tomaatjes en romige labneh als lunch of voorgerecht.  Is maar een idee hoor. Want ze zijn ook spannend met vanille-ijs, juist vanwege die zure toets. Of bij een kruidig stuk lams- of varkensvlees. Maak maar lekker veel in, des te langer kun je nazomeren.

Ingrediënten

1 l Turkse of Griekse yoghurt
½ el zout
500 g rijpe tomaatjes
2 tl suiker
olijfolie, om te roosteren
200 ml witte
100 g
stokje kaneel
8 pimentkorrels
2 blaadjes laurier
1 gedroogd chilipepertje
8 rijpe, maar stevige perziken
handje pistachenootjes, grof gehakt
lekkere olijfolie, om te serveren
basilicum, om te garneren

Zet een fijne zeef op een kom en leg er een kaasdoek of fijne theedoek in. Schep er de yoghurt in, roer het zout erdoor en vouw dicht. Laat een nacht uitlekken in de koelkast.

Verwarm oven voor op 150 graden. Halveer de tomaatjes en leg ze in een ruime oventree. Bestrooi met een flinke snuf zout en twee theelepels suiker, besprenkel met olijfolie en schuif in de oven. Rooster langzaam tot ze bruinen aan de randen en gaan verschrompelen (hoe verschrompelder, hoe lekkerder).

Breng intussen de azijn met de specerijen, de chilipeper, de suiker en 400 ml water aan de kook in een steelpan. Was de perziken en halveer ze. Pocheer ze in porties 5 minuten in het azijnmengsel en neem ze uit de pan met een gaatjeslepel.

Breng in een grote pan water aan de kook en steriliseer hier een grote weckpot (of twee kleinere) in door ‘m tien minuten door te laten koken. Neem uit het water met een tang en laat uitlekken op een schone doek. Droog goed af. Schep de perziken erin en giet de afgekoelde zoetzure azijn erover tot de vruchten onderstaan. Sluit af tot gebruik.

Snij vier perzikhelften in plakken of parten. Schep een dot labneh op borden, verdeel er de perzikstukken over en de tomaatjes. Bestrooi met pistachenootjes en giet een flinke scheut olijfolie over het gerecht. Garneer met basilicumblaadjes.