Mosselstoof met parelcouscous

en Marokaanse chermoula

Mosselstoof met parelcouscous

Mosselstoof met cavolo nero en parelcouscous

Of je mosselen lust? Ze hebben een enorme nutrienten-dichtheid namelijk. In normaal Nederlands: ze zijn gezond en zitten vol mineralen en vitamines. Niet zonder reden staat dit recept in mijn gezonde kookboek IN-SANE. Ik vind het kookvocht nog boeiender dan de beestjes zelf, en verwerk het in deze smaakvolle stoof met parelcouscous. Als je volkoren parelcouscous gebruikt ben je vezelwise helemaal goed bezig, maar helaas is volkoren parelcouscous nog slecht verkrijgbaar.

Ik ben echt dol op dit soort natte gerechten. Het stevige van cavolo nero met het zilte van mosselen. De kruidige van chermoula rijgt het aan elkaar – deze Noord-Afrikaanse saus slash marinade moet je absoluut aan je repertoire toevoegen want er is zo ongeveer niets dat er niet lekkerder van wordt. Groenten, vis, kip, alles.

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

chermoula

1 mespunt saffraandraadjes
2 knoflooktenen (of 1 grote)
¼ theel. zout
1 rode peper
1 theel. komijnzaadjes
sap van 1 kleine citroen
1 bosje verse koriander (15 gram)
5 eetl. olijfolie

mosselstoof

1 ui
1 wortel
2 stengels bleekselderij
2 eetl. tomatenpuree
100 ml witte wijn
1 ½ eetl. olijfolie
1 kleine theel. zout
200 gram cavolo nero of boerenkool met nerf (of een zakje à 200 gram)
3 trostomaten
200 gram parelcouscous
2 kilo mosselen

Maak eerst de chermoula. Week de saffraandraadjes in een eetlepel lauwwarm water. Vijzel de knoflook met het zout tot een pap in de vijzel. Voeg de komijn toe en kneus de zaadjes. Verwijder de zaadlijst en de pitten van de rode peper en hak fijn. Voeg toe aan de vijzel – die inmiddels dienst doet als leuk kommetje. Voeg ook de saffraan met het weekwater toe. Knijp het sap van 1 citroen boven een zeefje uit boven de vijzel. Hak het bosje koriander grof (ook de steeltjes) en roer erdoor. Meng met de olijfolie.

Snipper de ui. Snij de wortel en de bleekselderij in kleine blokjes. Verhit een ruime, liefst wijde pan. Voeg  de olijfolie toe en zweet de groenten aan tot ze zacht zijn. Voeg de tomatenpuree toe en blus af met de witte wijn. Voeg 1 liter water en 1 kleine theelepel zout toe en dek de pan af.

Ontdoe de cavolo nero van de middennerf en snij het blad in grove stukken. Snijd de tomaten ook in stukken. Voeg de kool, de tomaten en de parelcouscous toe aan de pan en kook afgedekt zo’n 5 minuten.

Was intussen de mosselen grondig – gooi kapotte exemplaren weg. Kook met een deksel op de pan op hoog vuur nog circa 7-8 minuten totdat de mosselen open. Roer het geheel tussentijds goed door voor gelijke garing van de schelpen.

Breng de stoof op smaak met 2 eetlepels chermoula en geef de rest er los bij.