Nasi goreng Vanjastyle

zonder pindasaus en hamblokjes

Nasi goreng Vanjastyle

Nasi goreng zoals-ie bedoeld is: simpel en vol smaak. Onderaan het recept een filmpje!

Restjesgerecht nasi goreng is mega-populair in Nederland en er wordt van alles in en op geflikkerd. Soepgroentenpakket, pindasaus, saté. Mag van mij (zei ze tandenknarsend). Maar zelf loop ik dus niet warm voor clusterfuck. Daarmee mis je de essentie van nasi goreng. Hou ‘m liever simpel en let op de details.

Ingrediënten

2 sjalotjes, gesnipperd
3 tenen knoflook,
4 Spaanse rode pepers (lomboks), in ringen (of minder als je niet van pittig
2 tl trassi
3 el zonnebloemolie
500 g gekookte jasmijnrijst (pandanrijst)
1 el kecap
drup ketjap asin of lichte sojasaus (optioneel)

Stamp de sjalotjes, de knoflook, de lombokpepers en de trassi met een snuf zout in een vijzel tot een grove bumbu (kruidenpasta).

Verwarm een wadjan of wok op middelhoog vuur en voeg 2 eetlepels olie toe. Fruit de bumbu zeker 5 min. onder voortdurend omscheppen aan. Swipe de bumbu naar de zijkant van de wadjan.

Kluts 2 eieren. Voeg nog 1 eetlepel olie toe en bak ze omscheppend tot net gestold. Voeg de rijst toe en roerbak 3 min. op hoog vuur, tot alle ingrediënten goed vermengd zijn. Meng er 1 eetlepel kecap manis door. Proef. Mis je nog zout, voeg dan nog een paar theelepels lichte zoute sojasaus toe.

Serveer met een spiegelei. Lekker met gewokte kailan met gember en knoflook en een frisse acar van komkommer.

*Meestal gaat het om een restje rijst van de vorige dag, nasi goreng is bij uitstek een kliekjesgerecht. Mocht je dit gerecht als avondmaal voor 4 willen bereiden, pas de hoeveelheden dan aan naar 300 gram gekookte rijst. Wellicht moet je de bumbu dan ook iets aanpassen.

Hieronder een paar richtlijnen voor het koken van rijst.

Spoel de rijst 3 of 4 keer in koud water, totdat het water minder troebel is. Zo spoel je wat van het zetmeel weg en voorkom je papperige rijst. Doe de rijst in een pan met 1,5 keer zoveel water Of gebruik de vingerkootmethode: voeg zoveel water aan de rijst toe tot deze een vingerkootlengte  onder het niveau van het water staat. Breng aan de kook en laat op middelhoog vuur onafgedekt koken tot al het vocht is geabsorbeerd. Dat duurt ca. 10 minuten. Schep de rijst om. Doe een deksel op de pan, liefst met een theedoek ertussen (zo druppelt de stoom die zich tegen de deksel afzet, niet terug in de pan). Draai het vuur zo laag mogelijk en laat de rijst nog 7-10 minuten nagaren. Schep nogmaals om. Laat de rijst nu het liefst tenminste 1 uur afkoelen. Ik doe dat door de rijst uit te spreiden op een bakplaat.