Ûienragout voor bij ûienweer

approved by Eva Hoeke

Ûienragout voor bij ûienweer

Ik hûil, en dat is niet van de ûien! Journaliste Eva Hoeke waagde zich aan mijn uienragout en wijdde er een column aan.

Ik ben grootverslinder van de columns van journalist Eva Hoeke dus je begrijpt dat mijn ego glom toen ik haar column van vandaag las over mijn uienragout. Eva staat niet bekend als een keukenprinses en gaf ooit in De Volkskrant toe met pakjes en zakjes te koken. Maar toen ze mijn pastarecept zag met doodgewone uien die in gekaramelliseerde decadentie veranderen, besloot ze een poging te wagen. Boter in de pan en ineens stond daar iemand die koken kan. Ze schreef er een heerlijke column over in De Volkskrant.

Het recept van deze pasta staat in mijn betaalde nieuwsbrief  en foodclub FC VANJA. Voor deze keer geef ik ‘m weg. Als kadootje aan Eva’s lezers en iedereen die het maar maken wil. En als deze ragout naar meer smaakt, schrijf je dan in via de knop nieuwsbrief hier op mijn site of via Substack door te zoeken op FC VANJA. Trek je terug, trek een fles wijn open en geniet van deze hartverwarmende uienpasta.

Pasta met uienragout

Ingrediënten                               

1,2 kg uien
100 gram boter
2 eetl. olijfolie
1 theel. zout
2 eetl. worcestershiresaus*
100 ml witte wijn
stuk of 10 takjes tijm
6 takjes salie (optioneel, zonder lukt ook)
300 gram pasta naar keuze
50 gram Parmezaanse kaas, geraspt + extra
paar takjes oregano, om te garneren (optioneel)
zwarte peper uit de molen

*de mijne is redelijk pittig waardoor de ragout een kickje krijgt. Dat is wel heel lekker, dus als jouw worcesterenzovoort niet pittig is, voeg dan een snufje chilipoeder toe aan je ragout.

Pel de uien, halveer ze en snij ze in halveringen. Niet te dik, niet te dun.

Verwarm een ruime gietijzeren pan. Als je geen gietijzeren pan hebt, kun je ook een ruime koekenpan nemen. Voeg de olijfolie en de boter toe en laat de boter smelten.

Voeg de uiringen toe en bak al omscheppend glazig. Voeg het zout toe en laat nu onder af en toe roeren karamelliseren. Echt af en toe roeren hoor, anders bakken de uien niet lekker aan. Neem hier rustig de tijd voor, minstens een half uur.

Voeg als de uien al lekker gebruind zijn de worcestershiresaus toe. Laat weer verder smoren slash bakken tot de uien nog donkerder zijn.

Ris de blaadjes tijm van de takjes en voeg toe, samen met de salieblaadjes.

Als de uien echt goed donker van kleur zijn (na zeker drie kwartier), blus ze dan af met de wijn. Laat de alcohol verdampen en zet het vuur laag.

Kook in een andere pan de pasta in ruim, goed gezouten water al dente. Schep met een schuimspaan uit het water en voeg met aanhangend kookvocht toe aan de uienragout. Voeg de geraspte Parmezaan toe en roer alles door elkaar. Serveer de pasta met blaadjes verse oregano, meer kaas en eventueel nog wat zwarte peper. Geniet.  En niet met mate.