Duizend-en-één nachtpap

met quinoa, tahin en kardemom

Duizend-en-één nachtpap

Met iedere hap van deze quinoatroelapap daal je verder af in een zoet Midden-Oosters sprookje

Het idee van melk met gedroogde vijgen heb ik van collega-kookboekenschrijver Merijn Tol, die heerlijke boeken over de Midden-Oosterse keuken maakt. Zij maakt er een drankje mee, ik pap. In de zomer met verse vijgen, maar ander fruit kan ook. Denk aan pruimen of abrikozen, doen het allemaal lekker met kardemom.

Ingrediënten

750 ml melk of plantaardige melk
3 gedroogde vijgen
175 gram quinoa (havermout kan ook)
1 theel. kardemompeulen (halveer als je geen groot fan bent)
4 theel. lichte, dunne tahina*
4 verse vijgen (of ander seizoensfruit)
1 eetl. geroosterd sesamzaad

Schenk 750 milliliter melk in een pan. Snij de vijgen in stukken, voeg toe aan de pan en blender fijn met de staafmixer.

Voeg de quinoa toe en kook met een deksel op de pan in circa 20 minuten op laag vuur gaar.

Doe de kardemompeulen in een vijzel. Plet de peulen met de stamper en peuter het zaad uit de groene peulen. Gooi die peulen vervolgens weg. Verse kardemomzaad is donker en glanzend, gooi zaadjes die gedroogd en lichtbruin zijn weg. Plet het zaad met een draaiende, duwende beweging tot het fijn is en je een volle theelepel hebt. Voeg het poeder toe aan de pap en roer door.

Neem de pap van het vuur, het dikt nog verder in. Schep in vier kommen en giet in elke kom wat lichte tahina. Garneer met verse vijgen en geroosterd sesamzaad.

Bevalt deze pap? Hij komt uit mijn gezonde kookboek INSANE. Verkrijgbaar bij iedere boekhandel of klik  hier voor een gesigneerd exemplaar.