Quinoa-salade

met tuinbonen, rabarbercompote en makreel

Quinoa-salade

Zoetzuur, knapperig en fris. Deze bonte quinoasalade heeft het allemaal!

Dit gerecht komt uit mijn gezonde kookboek Insane.

Hier word je toch vrolijk van?! Zo niet, dan is het misschien tijd voor een therapeut. Maar eerst maar ‘es die salade. Van de rabarbercompote maak je meteen een grotere hoeveelheid, die smeer je uit over meerdere maaltijden. Gebruik ‘m in je ontbijtpap, of serveer bij gegrilde kip of vis. Bij een stuk geroosterd buikspek is natuurlijk helemaal goddelijk, maar dat hoor je mij natuurlijk niet zeggen in dit gezonde boek.

Ingrediënten

Rabarbercompote
650 gr rabarber
6 groene kardemompeulen
5 cm gember, geschild
2 sinaasappels
2 steranijs
1 tl zout
3 el kokosbloesemsuiker

Salade
275 gr rode quinoa (of driekleurenquinoa)
1 kg tuinbonen (gedopt gewicht ca. 275 gr)
250 gr gele boterbonen (sperziebonen kunnen natuurlijk ook)
1 hele gestoomde makreel

Dressing
30 gr koriander (korianderhaters kiezen andere kruiden, zoals bieslook, peterselie, dragon)
1 sjalot
3 el rodewijnazijn
8 el olijfolie
snuf zout

Maak eerst de compote. Was de rabarber en snijd in stukken van 2-3 cm.

Plet de kardemompeulen in de vijzel en peuter het zwarte zaad eruit en vijzel het tot poeder. Gooi de groene peulen en eventueel bruin en droog zaad weg. Rasp het stuk gember tot je 2 eetlepels hebt met een fijne scherpe rasp tot pulp. Rasp daarna de schil van de sinaasappel en pers ze allebei uit.

Doe de rabarber in een pan samen met de vermalen kardemom, gemberpulp, sinaasappelschil, sinaasappelsap de steranijs, een snufje zout en de kokosbloesemsuiker. Breng aan de kook en laat op laag vuur onafgedekt in zo’n 10 minuten zacht worden. Het is lekker als de rabarber niet helemaal stuk kookt, dan heeft de compote nog wat beet.

Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.

Dop intussen de tuinbonen en haal de boterbonen af.

Zet een pan met licht gezouten water op en kook hierin eerst de boterbonen beetgaar. Neem ze met een schuimspaan uit de pan. Kook nu de tuinbonen een paar minuten en giet ze af. Dubbeldop de tuinbonen. Meng de groenten door de quinoa.

Hak de koriander fijn en snipper de sjalot. Meng in een kom met de resterende gemberpulp, 3 eetlepels rodewijnazijn, een snuf zout en de olijfolie. Meng de dressing door de quinoasalade.

Pluk de makreel in stukken. Serveer de quinoasalade met de makreel en de rabarbercompote.