Romige amandelpasta

met gemasseerde cavolo nero, chilipeper en munt

Romige amandelpasta

Romig, rokerig, pittig en vegan. Het is Super Grover Pasta!

Romige amandelpasta
met cavolo nero, chilipeper en munt 

Een vliegensflukse pasta die in 20 minuten op tafel staat. Romig, rokerig, pittig, vezelrijk en ook nog vegan. Deze pasta ’ticks all the boxes’ zoals ze dat in het Engels heel irritant zeggen. Hij vult ook nog eens behoorlijk dus je hebt er maar weinig van nodig. Ik gebruik voor de saus van die Smokehouse amandelen, die hebben veel smaak zodat je geen kaas mist. Toegegeven, ze hebben waarschijnlijk geen wolkje rook van dichtbij gezien en zijn behandeld met rookaroma. Heb je dat liever niet,  dan kun je ze bijvoorbeeld vervangen door geroosterde amandelen en een extra snuf pimenton toevoegen voor dat rokerige. Je zult dan waarschijnlijk ook nog wat zout toe moeten voegen maar proef vooral zelf even.

Voor 3-4 personen

Ingrediënten

200 gram cavolo nero of boerenkool – of een combi van beide
1 bio-citroen
175 gram Smokehouse amandelen
4-5 semi-zongedroogde tomaatjes
1 kleine knoflookteen
200 gram (volkoren) spaghetti
paar takjes verse munt of basilicum

Ontdoe de cavolo nero van de middennerf door het blad er langs de nerf af te rukken – pardon my french. Doe de kool in een kom, besprenkel met zout – ik gebruik Maldonzout, dat is niet zo’n klap in je gezicht – en het sap van een citroen. Bewaar de citroen voor de schil.

Masseer de kool door het sap en het zout er goed in te knijpen zodat er vocht uitloopt. Laat 10 minuten staan terwijl je de rest voorbereidt.

Doe de amandelen in de blender of een keukenmachine met de zongedroogde tomaatjes, de knoflook, de chilipeper en de rasp van de citroen. Leng aan met 100 milliliter water, misschien een druppel meer, net genoeg tot de blender het ‘pakt’. Maal tot een dikke pap.

Breng een ruime pan met water aan de kook en zout het flink met grof zeezout, circa 10 gram op elke liter water. Kook de spaghetti al dente.

Verhit een koekenpan en voeg een eetlepel olijfolie toe. Roerbak de kool er even in en voeg dan de spaghetti toe – bewaar het pastakookvocht.

Voeg de amandelpasta toe en een flinke eetlepel pastakookvocht en roer alles door elkaar. Mocht er veel amandelpasta achtergebleven zijn in de blender, giet dan nog wat pastakookvocht in de blender, roer los zodat alle amandel goodness mee komt en giet bij de pasta in de pan. Er kan best wat pastakookvocht bij want pasta & pasta zuigen behoorlijk wat op.

Hak de munt- of basilicumblaadjes in fijne reepjes.

Schep de pasta in borden, maak af met munt of basilicum en eet direct.