Spaghetti met geroosterde bloemkool

en Siciliaanse make-up

Spaghetti met geroosterde bloemkool

Spaghettini met geroosterde bloemkool, Siciliaanse ansjovis-rozijnsalsa en kaasknaller burrata.

Deze bloemkool is opgedirkt als een weelderige Siciliaanse dame. Met een salsa van ansjovis, rozijntjes, knoflook, sinaasappel en broodkruim– een typische bereiding uit Sicilië voor sardientjes die bekend staat als ‘beccafico’. Een topcombi met romige burrata. Ik geef toe, daar word je tegenwoordig mee doodgegooid. Maar als je dan toch moet sterven, dan maar met burrata. Ik denk trouwens dat ze zich in herkomststadje Andria in Puglia helemaal rot lachen om het internationale succes van burrata, restproduct van buffelmozzarella. Overigens is dat een romantisch idee, ik ben namelijk in Andria geweest en op zoek gegaan naar een of ander burratamonument of –altaar, maar  zag geen enkele claim of fame of feestende mensen op straat. Misschien komt het nog.

 

Ingrediënten

1 middelgrote bloemkool
3 eetl. milde olijfolie
dikke snee oud brood van ca. 80 gram
1 bio-sinaasappel, rasp en sap
50 gr gele rozijnen, 10 minuten geweekt in het sap van de sinaasappel
10 ansjovisfilets van goede kwaliteit
2 knoflooktenen
6 eetl. extra vergine olijfolie
300 g spaghettini of spaghetti of andere pasta
½ bosje platte peterselie
1 bol burrata
1,5 theel. chiliflakes (optioneel)

 

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de bloemkool in roosjes, besprenkel met twee eetlepels milde olijfolie en rooster in de oven in 35-40 minuten beetgaar.

Maal intussen het brood fijn met een eetlepel milde olijfolie en bak in een koekenpan goudbruin en krokant.

Snij de ansjovisfilets fijn en doe in een steelpan. Rasp twee knoflookteentjes boven de pan en voeg  de extra vergine olijfolie toe. Laat de ansjovis op heel zacht vuur smelten. Snij de rozijnen fijn en voeg toe met het weekvocht en de rasp van de sinaasappel. Neem van het vuur.

Zet een pan op met ruim water. Breng aan de kook, voeg flink grof zeezout toe en breng opnieuw aan de kook. Voeg de spaghettini toe en kook ze al dente.

Neem intussen de gare bloemkool uit de oven.

Giet de pasta af en meng met de ansjovissalsa en de bloemkoolroosjes.

Hak de peterselie fijn en meng door de pasta. Serveer de pasta op een grote schaal, verdeel er de burrata over, bestrooi met broodkruim, chiliflakes  en eet direct. La pasta non aspetta.