Indo-italo pasta

met geroosterde sambal-bloemkool en basilicum

Indo-italo pasta

Vegan bloemkoolpasta met sambal en cherrytomaat

Italo-indo pasta
met sambalbloemkool en geroosterde rijsttopping

De Italiaanse en de Indonesische keuken zijn favoriet bij Amsterdammers, blijkt uit onderzoek. Laten die twee keukens nu ook mijn stokpaardjes zijn. Ik heb als Indische jaren in Italië gewoond, je zou kunnen zeggen dat deze pasta mijn leven mooi samenvat. De bloemkool rooster ik in de oven met sambal, cherrytomaatjes en kappertjes. In het arme Zuid-Italië waar vaak geen dure Parmezaan voorhanden was, bestrooide men pasta met geroosterd oud broodkruim. Nog steeds trouwens. Dat broodkruim vervang ik hier voor geroosterde rijst. Voilà, italo-indo pasta! Dit recept maakte ik voor Van Amsterdamse Bodem.

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

1 bloemkool (ca. 750 gr)
400 g cherry-trostomaatjes
2 knoflooktenen
3 el kappertjes  op zuur (liefst wat grotere, ze slinken in de oven)
2-3 el sambal oelek* (afhankelijk van hoe pittig je het wilt)
1 tl kokosbloesemsuiker (rietsuiker of basterdsuiker kan ook)
zout
4 el olijfolie + wat extra
2 el ongekookte witte rijst***
2 el gebakken sjalotjes
300 gr korte pasta
1 el taotjo (zwarte bonensaus, toko)**
paar takjes Indonesische citroenbasilicum (Aziatische winkel), of gewone basilicum

*of een andere lekkere sambal. Het kan zijn dat je bij een andere sambal geen extra suiker hoeft toe te voegen. Sambal oelek is van zichzelf vrij zout, dus dat balanceer je met een beetje suiker.

 **Deze saus zorgt voor hartigheid. In plaats hiervan zou je ook een piepklein scheutje lichte sojasaus kunnen toevoegen.

*** in plaats van rijst kun je ook broodkruim roosteren. 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bloemkool in roosjes.

Halveer de cherrytomaatjes en hak de knoflook fijn.

Bekleed een ovenbakplaat met twee vellen bakpapier. Leg op het ene vel in één laag de bloemkool, leg op het andere vel de gehalveerde cherrytomaatjes. Meng de gehakte knoflook en de kappertjes door de tomaatjes.

Meng 3 eetlepels sambal, 1 theelepel kokosbloesemsuiker en 2 eetlepels olie door de bloemkoolroosjes. Bestrooi met een snuf zout en hussel alles goed door elkaar.

Bestrooi de tomaatjes ook met een snuf zout en giet er 2 eetlepels olie over.

Schuif de bakplaat in de oven en rooster de bloemkoolroosjes 30 minuten. Rooster de tomaatjes en kappertjes korter en haal ze er na 20 minuten uit.

Maal 2 eetlepels rijst fijn in een specerijenmolentje. Je kunt ook een staafmixer en een hoge maatbeker gebruiken. Bedek de beker dan met een theedoek anders schiet de rijst alle kanten op. Verhit een ruime koekenpan en rooster het rijstkruim op middelhoog vuur  in 8-10 minutn en onder voortdurend roeren tot lichtbruin geroosterd. Neem de pan van het vuur. Maal in een vijzel 2 eetlepels gebakken sjalotjes fijn en meng door de geroosterde rijst.

Breng in de tussentijd een ruime pan met water aan de kook en voeg flink zout toe (10 gram per liter water). Voeg de pasta toe en kook deze al dente.

Giet de pasta af, bewaar een kopje kookvocht. Meng de gekookte pasta met de bloemkool en de cherrytomaatjes. Voeg 1 el taotjo toe en een beetje pastakookvocht en meng alles door elkaar tot een smeuïg geheel. Giet er nog een sliert olijfolie over.

Bestrooi met geroosterde rijst en garneer met blaadjes basilicum.