Tahu isi pong:

gevulde tofu

Tahu isi pong:

Dit gerecht heet in het Indonesisch tau isi pong. Tahu betekent tofu en isi gevuld. De gevulde tofu wordt ook gefrituurd, dubbel geluk! Het is wel even een dingetje, maar ik beloof dat zelfs de grootste tahuhater (ik) valt voor deze vegan snack.

Voor mijn boek INDOROCK bezocht ik in Yogyakarta  een tahufabriek waar ik de lekkerste gefrituurde tahu ooit at: superkrokante tofuwolken met smaak. Ik heb de eigenaar meteen gevraagd hoe die gekke tofu in godsnaam zo lekker kon zijn. Antwoord: door ‘m eerst te pekelen. Een eye-opener! Het vergt wat planning, maar dan heb je ook een een integraal lekkere tofuhap (in plaats van naar kalk smakende blokken soja met erom heen een of andere bremzoute saus).

 

 

Ingrediënten

tahu
2 blokken tahu van 300 gr
1 el zout in grote kom water
2 knoflooktenen, tot pulp geraspt op een fijne rasp

vulling
3 sjalotten, gepeld
2 el plantaardige olie + extra om te frituren
snuf zout
snuf komijn
200 gr wortel
200 gr courgettespaghetti

beslag
3 knoflooktenen
5 kemirinoten, geroosterd
1 tl. korianderzaad
¼ tl kunyitpoeder (geelwortelpoeder)
1 tl. zout
180 gr rijstbloem
150 ml water

kecapsaus
4 el kecap manis (bijv van A, Kaki Tiga of Bango)
sap van 1 limoen
3 cm gemberwortel, geschild en tot pulp geraspt
1 cabe rawit, fijngehakt
paar takjes koriander, gehakt

Snij de blokken tahu door de helft, nog eens door de helft en dan diagonaal in driehoeken. Vul een kom met lauwwarm water uit de waterkoker, voeg 1,5 el zout tot en de geraspte knoflook en pekel de tahustukken hier een uur in.

Snij de sjalotten in halveringen. Verhit de olie in een koekenpan en bak de sjalotten hierin met een snuf zout en komijn tot goudbruin. Voeg de wortel en de courgettespaghetti toe en roerbak nog een paar minuten. Neem van het vuur.

Neem de tahu uit het water en laat uitlekken op keukenpapier. Snij er met een mesje een vierkantje uit en hol voorzichtig uit. Hier komt straks de vulling in. Zorg dat de randen intact blijven. Bewaarde uitgeholde tahu voor een roerbakgerecht of iets dergelijks. Houd de uitgeholde driehoekjes apart.

Wrijf de knoflook met de kemirinoten, de specerijen en het zout tot een pasta. Meng door de rijstbloem met het water tot een beslag.  Vul de tahu-driehoekjes met de groenten.

Verhit een ruime hoeveelheid olie in een pan en frituur de tahudriehoekjes in porties tot goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.

Maak de kecapdip: meng de kecap met het limoensap en de overige ingrediënten en serveer met de tahu.